Help jij mee het taboe rondom (werk)stress te doorbreken?

Help jij mee het taboe rondom (werk)stress te doorbreken?

Zelf ervaar ik regelmatig stress. Ik ben perfectionistisch ingesteld en voel me snel betrokken bij mensen en projecten. Prachtige eigenschappen, maar tegelijkertijd kenmerken die stress in de hand werken.

Dat ik stress voel vind ik eigenlijk niet zo interessant. Stress hoort bij het leven. Veel belangrijker vind ik hoe ik ermee om ga. Oftewel, hoe ik stress manage.

Stress hoort bij het leven

Tijdens de Week van de Werkstress valt het me op hoe weinig mensen open zijn over stress. Ik zie een vraag voorbij komen om je stressniveau te scoren tijdens de coronacrisis. Een 1 is geen stress, een 10 is extreme stress. Er staat slechts één reactie onder. De betreffende persoon scoort een 1. Geen stress dus. Niet echt uitnodigend naar anderen, al zou dit naar mijn idee niet zo hoeven zijn.

Wat maakt dat we het lastig vinden toe te geven dat we stress ervaren? Stress is eigenlijk een heel normaal verschijnsel. Iedereen heeft wel eens last van stress. Sterker nog, een beetje stress op zijn tijd is niks mis mee.

1 op de 7 heeft burn-out klachten

Gezonde stress ervaar je op piekmomenten. Je bent alert, scherp en daardoor in staat je taak goed uit te voeren. Echter, na die piekbelasting is herstel nodig. Ongezonde stress ontstaat wanneer er geen of onvoldoende aandacht is voor herstel. Uiteindelijk kan dit leiden tot burn-out klachten.

Recente cijfers van TNO laten zien dat 1 op de 7 mensen van de beroepsbevolking burn-out klachten heeft. Ik ben ervan overtuigd dat dit cijfer naar beneden kan.

Hoe? Door meer open te zijn over stress en hoe we met (werk)stress omgaan. Laten we er zijn voor anderen. Hen niet veroordelen, maar er juist op wijzen dat stress bij het leven hoort en hen door deze periode heen helpen. Te vaak nog staan mensen die veel stress ervaren er alleen voor. Het risico is dan groot dat de stress dusdanig hoog wordt, dat burn-out klachten ontstaan.

Meer preventieve aandacht nodig

Het is mijns inziens van belang dat we stress gaan zien als een normaal verschijnsel. Omgaan met stress moet onderdeel worden van iedere bedrijfscultuur. De preventieve aandacht voor (werk)stress zal nog meer moeten worden uitgebreid, willen we het cijfer naar beneden krijgen.

En dat kunnen we. Denk maar aan de corona slogan: alleen samen krijgen we (werk)stress onder controle.

Comments are closed.
Copy link
Powered by Social Snap