‘Separators’ versus ‘integrators’

‘Separators’ versus ‘integrators’

Fiets jij gemakkelijk door deze tijd heen? Of blijf je thuiswerken lastig vinden?

Drie typen mensen

Vooraanstaand onderzoeker op het gebied van werk, gezin en privéleven, Ellen Ernst Kossek, spreekt van drie typen mensen:  ‘seperators’ , ‘integrators’ en ‘cyclers’.

  • Seperators: brengen scheiding aan tussen werk en privé. Een ‘separator’ zal niet snel afspreken met een collega na werktijd, bespreekt werkzaken niet thuis en bespreekt geen privézaken op het werk. Voordeel is dat een ‘separator’ minder snel mentaal overbelast raakt. Op werk is hij gefocust op zijn werk, thuis is hij gefocust op thuis.
  • Integrators: integreren werk in hun leven. Een ‘integrator’ schakelt constant heen en weer tussen werk en privé; checkt en/of beantwoord ’s avonds en in het weekend mail en doet regelmatig nog wat voor werk terwijl hij/zij een papa- of mamadag heeft.
  • Cyclers: zijn een combinatie van beiden. Zij schakelen, of fietsen, heen en weer tussen beide typen.

Effect van thuiswerken

Wanneer je als ‘separator ‘ verplicht thuiswerkt, heb je het lastig. Het lukt niet langer werk en privé gescheiden te houden en je zult je hier oncomfortabel bij voelen.

Voor de ‘integrators’ voelt het in eerste instantie meer comfortabel. Hij bespaart reistijd en kan gemakkelijker huishoudelijke taken of andere klussen tussen zijn werk door doen. Deze multitasker vindt het best efficiënt om zo te werken. Werk en thuis gaan nog meer dan voorheen door elkaar lopen. Gevolg is dat hij of zij altijd ‘aan’ staat. Op de lange termijn is veel multitasken niet wenselijk en gaat de productiviteit en creativiteit achteruit.

Risico op overbelasting

Beide typen lopen het risico op overbelasting, allebei dus vanuit een andere invalshoek. Wat er nodig is om dit te voorkomen? Aandacht voor een gezonde work life balance. Voor de ‘separators’ de focus terug brengen naar werktaken en privétaken. Voor de ‘integrators’ ruimte creëren om echt even ‘uit’ te gaan.

Welk type ben jij?

Ben jij een ‘separator’ en wil jij werken aan je focus? Tijdens de online training timemanagement leer je weer focus te ontwikkelen en breng je een nieuwe structuur aan in je (werk)dagen.

Ben jij een ‘integrator’ en wil je werken aan een betere balans? Geef je dan op voor de online training energiemanagement.

Comments are closed.
Copy link
Powered by Social Snap