Creëer een positieve mindset

Wat is het toch een wonder hoe onze hersenen werken. Alles wat je denkt, doet, voelt, ziet, ruikt, hoort en proeft, wordt gecoördineerd vanuit de hersenen. Dankzij de hersenen kun je woorden vormen en gebruiken, lezen, schrijven, je een voorstelling van iets maken, iets tot stand brengen en ervan genieten. Het brein is het belangrijkste deel van het menselijk lichaam. Maar hoe werkt het brein eigenlijk? En kunnen wij ons brein beïnvloeden?

Je moet je voorstellen dat in je hersenen miljarden verbindingswegen lopen. Niet alle wegen worden evenveel gebruikt. Wegen die niet of nauwelijks gebruikt worden, zullen op termijn verdwijnen. Wegen die je vaker gebruikt, zullen sterker worden en kun je gemakkelijker opnieuw gebruiken. Denk aan het aanleren van vaardigheden. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat.

 

Functies uit de oertijd

Bij een verstoorde work life balance kan er sprake zijn van negatieve gedachten en gevoelens. Soms gaan gedachten met je op de loop.  Dat is menselijk. Wij zijn geneigd om eerst te kijken naar het negatieve van een situatie of gebeurtenis. Deze manier van benaderen komt voort uit de werking van ons brein. Ons brein is namelijk onvoldoende aangepast aan de huidige tijd. Het is nog grotendeels ingericht zoals in de oertijd, waarbij jagen en overleven het belangrijkste doel waren.

 

Je brein trainen

Ons brein is zo geprogrammeerd dat je gevaar snel kunt herkennen en in geval van gevaar snel kunt handelen (vechten, vluchten of bevriezen). Handig als je tegenover een wild dier staat. Alleen in onze huidige maatschappij zijn er nauwelijks nog directe gevaren en zou het fijn zijn als we die functie wat meer links kunnen laten liggen en minder vaak in de angst-, stress- of piekermodus schieten. Het goede nieuws is: dit kun je trainen.

Maar, hoe dan? Kort gezegd, door je bewust te worden van je gedachten en gevoelens. Wanneer je je bewust bent van wat je denkt en voelt, kun je dit gaan beïnvloeden. Neem eens de tijd om je gedachten en gevoelens te observeren en kijk wat er gebeurt. Naarmate je dit vaker doet ga je patronen herkennen. Je herkent dat gedachten met je op de loop gaan;  je maakt je zorgen of bent aan het piekeren.

 

Leef in het hier-en-nu

Zorgen maken of piekergedachten gaan altijd over het verleden – wat er is gebeurd – of over de toekomst – wat zou kunnen gebeuren. Wanneer je dit merkt, probeer je je aandacht terug te brengen naar het hier-en-nu, bijvoorbeeld naar je ademhaling. Maar je kunt je ook richten op iets wat je op dat moment aan het doen bent. Verwacht niet dat je dit meteen kunt. Je gedachten gaan vast nog vaak met je op de loop. Trainen kost tijd. Het duurt een aantal weken tot maanden voor je nieuw gedrag hebt aangeleerd en daarna wil je het blijven vasthouden, wat ook de nodige (tijds)investering vraagt. Na verloop van tijd ga je echter merken dat het effect heeft.

Kies ervoor  het piekeren over het verleden of de toekomst tot een minimum te beperken. Spreek zo nodig een tijd met jezelf af. De negatieve, zorgelijke gedachten mogen er best zijn. Geef er alleen niet teveel aandacht aan en neem je gedachten niet te serieus. Wanneer het lukt om meer in het hier-en-nu te zijn, ervaar je minder stress en gepieker en sta je positiever in het leven. Met een positieve mindset.

Lastig om hier zelfstandig mee aan de slag te gaan? We helpen je graag door middel van training of coaching