Vergroot je cirkel van invloed

Het zijn lastige tijden voor ons allemaal. Het oude normaal voelt nog steeds mijlenver weg. Logisch dat je er soms moedeloos van wordt. Hoe blijf je deze gevoelens de baas? En hoe zorg je ervoor dat je je energie goed verdeeld?

 

Invloed versus betrokkenheid

Een krachtig hulpmiddel is de cirkel van invloed en betrokkenheid van Steven Covey. We gebruiken het regelmatig in onze trainingen. De cirkel van betrokkenheid omvat alles wat van invloed is op jou, dus waar je betrokken bij bent. Denk bijvoorbeeld aan het weer, het gedrag van anderen, de economische situatie etc. Dit zijn zaken waar je zelf geen of maar heel beperkt invloed op hebt. De cirkel van invloed omvat zaken waar jij wél invloed op hebt. Denk aan je gedrag, je overtuigingen, je reactie op anderen en de keuzes die je maakt.

 

Krijg zicht op jouw gedrag

Ga eens bij jezelf na waar jouw aandacht naar uit gaat:

  • Waar voel jij je betrokken bij, maar heb je weinig of geen invloed op?
  • Wat zit er in jouw cirkel van invloed?
  • Houd jij je voornamelijk bezig met zaken waar je wel, of waar je geen invloed op hebt?
  • Hoe kun je je invloed vergroten?

Wanneer de cirkel van betrokkenheid meer ruimte inneemt dan de cirkel van invloed, gaat er veel energie verloren. Je maakt je druk om zaken die je niet kunt veranderen. Je zult je vaker boos en gefrustreerd voelen. De cirkel van invloed wordt kleiner, omdat deze negatieve emoties veel energie kosten en er dus simpelweg minder energie overblijft.

Als je meer tijd besteedt aan zaken die binnen je invloedssfeer liggen, ervaar je meer controle. Je richt je aandacht op zaken waar je wel invloed op hebt. Je hebt het gevoel dat je grip hebt op zaken en dat jouw handelen ertoe doet. Dit zorgt er juist voor dat je energie krijgt. Je hebt een proactieve houding en pakt zaken actief aan. Hierdoor vergroot je jouw cirkel van invloed.

 

Wat je aandacht geeft groeit

Het klinkt simpel, je aandacht richten op dat waar je invloed op hebt. Maar in de praktijk is het soms lastig toe te passen. Hoe groot is jouw cirkel van betrokkenheid? En hoe groot is jouw cirkel van invloed? Kun je daar iets aan veranderen denk je? Waar liggen jouw uitdagingen?