Vijf tips om je gedrag succesvol te veranderen

Je hebt vast wel eens gemerkt dat gedrag veranderen lastig is. Goede voornemens blijven meestal niet lang overeind. Hoe komt dat? En wat kun je doen om gedrag wél succesvol te veranderen?

Veel van ons gedrag vindt onbewust plaats en gaat automatisch. Dus zonder erover na te denken. Om gedrag te veranderen is het van belang dat je je eerst bewust wordt van je eigen gedrag. Pas dan kun je bedenken wat je anders wilt doen. Waar moet je eigenlijk nog meer op letten? Lees hier onze tips.

Tip 1: Check je motivatie

Bij veranderen is het belangrijk dat je motivatie van binnenuit komt. We noemen dat intrinsieke motivatie. Gewoonte of gedrag veranderen om iemand anders een plezier te doen, houd je niet lang vol. Je moet het echt zelf willen. Een andere factor die meespeelt is de urgentie. Hoe belangrijk is het dat de verandering nu plaatsvindt? Op het moment dat je meer urgentie voelt, is de kans groter dat je erin slaagt het nieuwe gedrag vol te houden.

Tip 2: Stel haalbare doelen

Gedrag veranderen kost tijd. Een simpele gewoonte aanleren als een extra glas water drinken duurt 21 dagen. Moeilijker gedrag aanleren kost meer tijd. Soms veel meer tijd. Wees realistisch in het doel wat je voor ogen hebt en formuleer je doelen positief. Wat wil je wél bereiken?                

Een handig hulpmiddel is, je doelen SMART te formuleren: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Om het voorbeeld van het glas water te nemen. ‘Ik drink de komende maand (=tijdgebonden) dagelijks (=meetbaar) na mijn ontbijt (=specifiek) één glas water ’. Daarnaast is dit doel acceptabel, want het is gemakkelijk in te passen in mijn dagelijkse routine en ik zie het mezelf doen (=realistisch). Door haalbare doelen te stellen doe je gauw succeservaringen op. Die zijn cruciaal in het ontwikkelen van nieuw gedrag. Het zorgt ervoor dat je doorzet.

Tip 3: Zorg voor alternatief gedrag

Stel, je wens is: niet meer snoepen. Wanneer je alleen stopt met snoepen, zonder er iets voor in de plaats te doen, zal je behoefte aan snoep alleen maar groter worden. Het is dus belangrijk om er iets voor in de plaats te zetten. Je kunt in plaats van snoep een stuk fruit kiezen, maar als jij fruit niet zo lekker vindt gaat het niet werken. Gedroogd fruit, wat zoeter smaakt, werkt misschien wel. Kies voor alternatief gedrag wat bij jou past en waar jij blij van wordt.

Tip 4: Zet belemmerende gedachten om in helpende gedachten

Gedrag volgt altijd op gedachten. We zijn ons alleen niet altijd bewust van deze gedachten. Probeer eens te achterhalen welke gedachten bij jou meespelen in de keuze om iets wel of niet te doen. Welke van die gedachten zijn belemmerende gedachten? Belemmerende gedachten hebben een negatief karakter. Kijk eens of je belemmerende gedachten kan omzetten in meer positieve gedachten. Gedachten die helpen het nieuwe gedrag te uit te proberen. Ook hier geldt: kies helpende gedachten die realistisch zijn en bij jou passen.

Tip 5: Regel support

Een belangrijke tip is het regelen van support. Maak kenbaar aan je omgeving wat je wilt veranderen. Door het naar anderen uit te spreken, wordt de kans groter dat je het ook gaat doen en blijft volhouden. Je kunt je omgeving om steun vragen door bijvoorbeeld regelmatig samen te bespreken hoe het met je doelen gaat. Iemand die je helpt te relativeren bij tegenslagen die horen bij een veranderproces. En die je eraan kan herinneren wat je al wel hebt bereikt. Heb je meer support nodig, overweeg dan om een training te volgen of ga naar een coach of andere professional die je kan ondersteunen.

Tot slot is het van belang dat je blijft oefenen. Houd er rekening mee dat het niet in één keer slaagt. Kinderen in de kleuterklas horen het dagelijks: van proberen kun je leren. Waarom moeten we dan als volwassenen alles in één keer kunnen? Het hoeft niet meteen perfect te zijn, fouten maken mag en is zelfs belangrijk om er daarna van te kunnen leren.

Wil jij een verandering doorvoeren? Begin klein, neem deze tips mee én blijf proberen en leren.