Zo vergroot jij je werkgeluk!

 

Een groot deel van onze tijd besteden we aan werk. Hoe fijn zou het zijn om daar nog meer plezier uit te halen? Meer werkgeluk is niet alleen fijn voor jezelf. Ook voor werkgevers is werkgeluk vergroten een interessant thema. Meer werkgeluk zorgt namelijk voor meer productieve, betrokken én bevlogen werknemers.

Wist je dat je werkgeluk voor een groot deel zelf kunt beïnvloeden? Lees hier hoe je dat doet.

Wat is werkgeluk?

Werkgeluk gaat over zingeving en zinbeleving, oftewel het Pleasure Purpose Principle (PPP). Je ervaart meer werkgeluk als je het gevoel hebt nuttig bezig te zijn en plezier hebt in wat je doet. Het klinkt eenvoudig en toch ontbreekt het nog wel eens aan één van de twee (of beide). Voor we vertellen wat je kunt doen om je werkgeluk te vergroten, moet je eerst weten waar werkgeluk door wordt bepaald.

Wat bepaalt werkgeluk?

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat werkgeluk voor 50% wordt bepaald door genetische aanleg. Aan deze helft kun je niets veranderen. Je bent van nature meer een optimist of een pessimist. Glas halfvol- of halfleeg-verhaal. Van de andere helft is 10% van het werkgeluk toe te schrijven aan omstandigheden. Denk aan ziekte of overlijden in je omgeving, woonomstandigheden, verlies van je baan etc. De omstandigheden zelf kun je in principe niets aan doen. Wat je wel kunt beïnvloeden is hoe je ermee omgaat. En precies daarover gaat de resterende 40%.

Eigen invloed

Je kunt dus invloed uitoefenen op maar liefst 40% van je werkgeluk. Geweldig toch? Je vraagt je natuurlijk gelijk af: hoe dan? Dat komt zo, maar eerst nog even dit.

Het te beïnvloeden deel gaat over jouw gedrag en de keuzes die jij maakt. Daarvoor is het allereerst van belang dat je je bewust bent van je gedrag. Pas daarna kun je kiezen hoe je wilt reageren. Daarnaast gaat het ook over je mindset. Oftewel, hoe jij ergens tegenaan kijkt. Door welke bril je kijkt naar een situatie. Zowel je gedrag en je bril kun je beïnvloeden. Hoe? Door bewust te kiezen voor ander gedrag en met een andere, positieve mindset.

3 Tips om je werkgeluk te vergroten

  • Zorg voor meer energiegevers. Waar word jij blij van? Kun je meer taken doen waar je energie van krijgt? En taken delegeren die je veel energie kosten?
  • Werk aan timemanagement-skills; ervaar minder werkdruk en meer werkgeluk.
  • Bespreek regelmatig jouw ontwikkeling en ambities. Waar liggen ontwikkelkansen? Is er aandacht voor doorgroeimogelijkheden? Heb je voldoende uitdaging in je werk?

Werkgeluk is weggelegd voor iedereen. Het gaat er alleen om dat je de juiste keuzes maakt mét de juiste mindset. Haal jij genoeg voldoening en plezier uit je werk? En zo niet, wat kun je doen om dit te veranderen?

Onze trainingen zijn allemaal gericht op het vergroten je werkgeluk. Wil jij weer met meer plezier werken? Kijk welke training  jou aanspreekt of neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.