Job Demands – Resources model: inzicht in je werkbalans

Kost je werk je meer energie dan dat het je oplevert? Of is het juist andersom?

Het Job Demands – Resources model geeft inzicht in je werkbalans. Een positieve werkbalans zorgt voor hogere motivatie of bevlogenheid. Een negatieve werkbalans zorgt voor werkstress. Het Job DemandsResources model (JD-R model) is mede ontwikkeld door prof. Wilmar Schaufeli en veronderstelt dat hoge werkeisen (job demands) stressreacties en ongezondheid tot gevolg hebben. Andersom leidt het beschikken over veel energiebronnen (job resources) tot hogere motivatie en productiviteit.

Hoe breng je de werkbalans in kaart? Wat brengt een positieve werkbalans je? En wat kun je doen aan een negatieve werkbalans?

Werkbalans in kaart brengen

In drie simpele stappen kun je onderzoeken hoe het gesteld is met jouw balans.

  1. Wat zijn de taakeisen? Met andere woorden: wat kost je werk je? Welke mentale, fysieke en emotionele inspanning moet je leveren om de taken goed uit te kunnen voeren? Is er sprake van een werk-privé conflict, hoe zit het met werkdruk, (on)zekerheid omtrent je baan etc.
  2. Wat zijn de energiebronnen? Met andere woorden: wat levert je werk je op? Welke steun krijg je van collega’s, je leidinggevende. Krijg je voldoende feedback en waardering? Welke ontwikkelmogelijkheden zijn er (carrièreperspectief / coaching / training)?
  3. In hoeverre zijn de taakeisen en energiebronnen met elkaar in evenwicht? Oftewel, is er sprake van een positieve of negatieve werkbalans?

 

Voordelen positieve werkbalans

De werkbalans is dus positief wanneer je functie je meer energie oplevert dan dat het je kost. Dit leidt tot bevlogenheid. Je bent betrokken, loyaal, werkt doelgericht en bent proactief.

Werkgevers zien dat:

  • Werknemers zijn productiever zijn.
  • Er is weinig verzuim.
  • Er heerst een prettige werksfeer

 

Wat kun je doen aan een negatieve werkbalans?

Wanneer de balans negatief uitvalt leidt dit tot werkstress wat zich kan uiten in ontevredenheid en cynisme. Je bent minder productief, kunt je minder goed focussen en maakt meer fouten. Werkgevers zien dat er een negatieve werksfeer ontstaat en er is meer verzuim.

Dit kun je doen als de balans negatief is:

  • Vergroot de energiebronnen. Stimuleren van persoonlijke groei en ontwikkeling vermindert de kans op stress en burn-out. Energiebronnen zorgen tevens voor meer motivatie en bevlogenheid. Daarnaast hebben energiebronnen een positief effect wanneer taakeisen heel hoog worden.
  • Kijk naar de taakeisen. Zijn deze (nog) reëel? Te hoge taakeisen leidt tot chronische stress. Misschien zijn er taken die veel energie kosten en kun je die uitbesteden? Maak het bespreekbaar en onderzoek samen wat mogelijk is.

 

Waar begin jij mee?